7 Tips om een gesprek succesvol te laten verlopen
Waarom begrijp ik hem niet?
Soms is het moeilijk om je te verplaatsen in de wereld van autisme. Zo is het voor mensen met autisme ook moeilijk om de wereld van niet-autisme te begrijpen.
Autisme wordt gekenmerkt door een andere manier van waarnemen en informatie verwerken. Het wordt ook wel een Informatieverwerkingsstoornis genoemd.
Niet iedereen is gelijk en dat geldt ook voor mensen met autisme. De diagnose autisme wil niet zeggen dat iedereen op de zelfde terreinen problemen ervaart en in de zelfde mate.
Mensen met autisme
- Kunnen last hebben van concentratie problemen en snel overprikkeld raken. Dit kan zich uiten in druk gedrag of juist teruggetrokken gedrag. Zelfs zo dat men niet meer actief deelneemt aan (les)activiteiten. Het overprikkeld raken kan veel stress opleveren.
- Kunnen moeite hebben eigen gedachten en gevoelens onder woorden te brengen.
- Denken veel in beelden. Kunnen daardoor moeite hebben met veranderingen “het plaatje klopt niet meer”.
- Hebben last van contextblindheid. Dat wil zeggen dat wat men in de ene situatie wel doet, men dat niet vanzelfsprekend in een vergelijkbare situatie automatisch ook zal doen. De vanzelfsprekendheid mist.
- Kunnen moeite hebben met het onderscheid maken van hoofd en bijzaken.
In dit blog beperk ik me tot de bovenstaande problematiek. Het is bekend dat mensen met autisme ook op andere terreinen problemen kunnen ervaren. Met bovenstaande punten kan je je ook voorstellen dat een gesprek anders verloopt dan met de meeste mensen.
Een goed gesprek valt en staat niet alleen met de inhoud maar vooral met alles er om heen. Het proces! Vaak wordt daar niet bij stil gestaan. Vandaar mijn tips voor jou om een succesvol gesprek te organiseren.
7 Tipsom gesprek succesvol te laten verlopen:
- Neem de tijd; vermijd gesprekken in de wandelgangen maar plan je gesprekken en neem wat extra tijd.
- Zorg voor een rustige omgeving om je gesprek te voeren. Zo voorkom je overprikkeling (geen mensen die langslopen en geluiden die afleiden) en help je de concentratie vast te houden.
- Geef van te voren aan waar het gesprek over gaat. Dit geeft duidelijkheid en helpt stress te voorkomen of te reduceren. Bovendien krijg je de antwoorden op de vragen die je hebt en wordt de tijd efficiënt gebruikt.
- Geef de student/leerling de tijd om te antwoorden, laat een stilte vallen zodat men tijd krijgt om na te denken. Voor sommige mensen is een stilte ongemakkelijk en hebben dan de neiging nog meer informatie en uitleg te geven. Op dat moment begint bij de persoon met autisme het denkproces opnieuw.
- Gebruik papier en pen om zaken te verduidelijken door schema’s en/of tekeningen te maken. Het is prettig voor mensen met autisme als oorzaak en gevolg van acties of niet-acties schematisch zichtbaar gemaakt worden.
- Gooi aannames over boord; geef bij iedere situatie aan wat je van de ander verwacht en check of de ander je begrepen heeft. Vraag door op een antwoord dat je krijgt. Niets is vanzelfsprekend.
- Weet vooraf wat je in het gesprek besproken wilt hebben; vermijd onnodige informatie want hoofd- en bijzaken zijn moeilijk te onderscheiden voor mensen met autisme.
Met deze tips schep je een goed kader om je gesprek te beginnen. Gebruik de logische niveaus van Dilts om structuur te geven aan je gesprek.
Succes!