Als je kind gaat studeren, wat wordt je rol als ouder? - Schakel om

Als je kind gaat studeren, wat wordt je rol als ouder?

Als je kind gaat studeren, wat wordt je rol als ouder?

Als je kind gaat studeren is het voor iedereen een enorme omschakeling. Niet alleen voor de student maar ook voor de ouders. Waar sta je als ouder?  Behalve het rooster, meestal met minder contacturen dan op de middelbare school, is ook de nieuwe verantwoordelijkheid die de student moet oppakken een grote verandering. Wat voorheen ouders regelden moet de student nu zelf oppakken. Als je kind gaat studeren, wat wordt je rol als ouder?

Contact gaat via de student

Waar voorheen de ouders nog de extra oren en ogen waren, zijn zij nu niet meer het aanspreekpunt voor de opleiding. Anders gezegd de studies/opleidingen communiceren alleen via de student en niet meer rechtstreeks met de ouders. Iedere vorm van contact met of door de ouders gaat via de student.

More...

Als ouder mag je altijd mee met het gesprek dat de student voert met de decaan of SLB’er (studieloopbaanbegeleider/mentor/coach/studieadviseur) mits je dochter of zoon dit op prijs stelt en toestaat. Wil je kind het gesprek alleen voeren dan krijg je het als ouder niet voor elkaar om alleen met iemand van de opleiding/studie te spreken.

​​​​​Laatst was ik mee met het gesprek van een student met zijn SLB’er over de voortgang en mogelijkheden van het studiejaar. Zijn ouders hadden graag aanwezig willen zijn omdat het over zijn mogelijkheden ging maar hun zoon vond het genoeg dat ik aanwezig was. De ouders hebben de SLB’er nog een mail met hun visie en wensen gestuurd. Zij hadden dit met hun zoon besproken en hem in de cc gezet. De SLB’er heeft de mail met de student besproken en gevraagd of hij zijn ouders op de hoogte wil brengen van de inhoud van het gesprek.

De nieuwe rol

Het blijft altijd belangrijk dat je als ouder mee blijft denken. Je zoon of dochter zal je steun zeker in het begin kunnen gebruiken. Alleen het regelen doe je als ouder nu niet meer zelf maar je helpt je kind dit zelf op te pakken. 

Als je weet dat je kind niet zo goed kan verwoorden wat hij/zij nodig heeft, is het heel frustrerend dat je als ouder aan de zijlijn staat.

Maak met elkaar afspraken dat je na een aantal weken samen bekijkt hoe het loopt. Ook als je zoon/dochter de wens uitspreekt zelf de zaken te willen regelen met deze nieuwe start,  Maak er afspraken over, dat is beter dan alles los te laten.  Als het na een aantal weken niet goed blijkt te lopen, ben je er op tijd bij.

Vorm een team met elkaar

Samen werken naar de verantwoordelijkheid van de student wordt de nieuwe rol van de ouder. Ik vind het enorm belangrijk om de ouders mee te nemen in de reis naar volwassenheid. Net als de universiteiten en hbo’s ben ik ook gebonden aan de privacy wetgeving. De student stel ik altijd voor om een voortgangsgesprek te plannen met ouders om met elkaar te kunnen bespreken welke vooruitgangen de student boekt. Wel bespreek ik met de student voor wat ik ga benoemen en vraag hem/haar wat hij/zij wil bespreken en wat hij/zij beslist niet besproken wil hebben. De input van de ouders is enorm belangrijk, zij zien als eersten de veranderingen thuis. Zo kunnen we als een team samenwerken om de student zoveel mogelijk te ondersteunen in het doel wat zij voor ogen hebben.

Tips voor studenten

  • Zie je ouders als team die jou ondersteunen in het behalen van je doelen.
  • Je mag altijd je ouders of begeleiders/coaches meevragen naar de gesprekken met decanen/SLB’ers/studieadviseurs. Bedenk 2 horen meer dan 1
  • Als je besluit om alleen naar een gesprek te gaan, overleg van te voren goed wat je wilt bespreken. Vraag je ouders/begeleiders naar hun mening.
  • Bereid je voor op je gesprekken
rol van ouders

Tips voor ouders

  • Bereid je zoon/dochter al op de middelbare school voor op de zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
  • Bekijk of de hulp die je nu biedt nog nodig is of dat het minder of anders kan.
  • Bespreek met je zoon/dochter hoe jullie bepaalde zaken gaan aanpakken. Wat je wil/kan je nog wel met of voor hem/haar doen.
  • Bespreek ook hoe je zoon/dochter de nieuwe zaken gaat aanpakken.
  • Stel samen momenten vast waar jullie het verloop evalueren.

Tips voor de opleiding/studie

  • Vertel deze studenten dat ouders/begeleiders welkom zijn bij de gesprekken.
  • Geef bovenstaande aan bij elke uitnodiging voor een gesprek. Als een student eenmaal samen met een ouder/begeleider is geweest wil het niet zeggen dat hij/zij dat automatisch elke keer doet.
  • Door ouders/begeleiders bij de gesprekken te hebben, krijg je een completer beeld van wat er speelt en leer je elkaar goed kennen.

Jacqueline

De trainingen worden gegeven door Jacqueline van Laar. Zij is jaren werkzaam geweest als docent/mentor en als coördinator studeren met een functiebeperking aan de Hogeschool Leiden. Ze begeleidt startende werknemers met autisme. Zij adviseert managers en HRM medewerkers waar op te letten bij autisme op de werkvloer.

Comments are closed