Autisme op de werkvloer

Autisme op de werkvloer
In Nederland heeft 1% van de bevolking autisme waarvan 70% een normale of hoge intelligentie heeft. (Bron: NVA) Het is dus wel voor te stellen dat er bij veel bedrijven mensen met autisme werken. Bij de ene branche misschien meer dan bij een ander.
Er zijn dus veelal hoogopgeleide werknemers met (vermoeden van) autisme die al jaren een betaalde baan hebben. Maar waarbij het functioneren soms lastig is en waar niet echt de vinger op te leggen is. Er is meer autisme op de werkvloer dan men vermoedt. Niet alleen doordat de persoon met autisme het niet kenbaar maakt maar ook omdat het niet bekend en onderzocht is.
Herken je
- dat een medewerker regelmatig de zelfde problemen tegenkomt.
- Of collega’s niet goed weten hoe om te gaan met het gedrag van een bepaalde collega. Enerzijds levert de collega goed werk anderzijds is het lastig samenwerken.
- Je kan inmiddels aan zien komen waar de werknemer met (vermoeden van) autisme weerstand gaat vertonen of niet meer gaat communiceren. Het zijn vooral bij ‘schakelmomenten’ waarbij de werknemer zich niet flexibel opstelt en weerstand toont. Of zichzelf helemaal onzichtbaar maakt en niet meer communiceert. Herken je dit gedrag en weet je dan hoe je het beste hiermee om kan gaan?
Schakelmomenten zijn o.a.
- verandering van taken of functie,
- verandering van systemen,
- fusie, overname
- overplaatsing
- interne verhuizingen
- nieuwe collega’s
Dit zijn zaken die het functioneren van een collega met autisme kan beïnvloeden. Veranderingen kunnen veel stress veroorzaken bij mensen met autisme. Breng stress zoveel mogelijk terug om uitval en disfunctioneren te voorkomen. Kom tijdig in actie!
Jacqueline van Laar van Schakel Om biedt workshops, trainingen, intervisies en coaching voor een ieder die met autisme te maken heeft op de werkvloer.
Schakel om
Schakel om naar ‘andere’ aandacht en handel op tijd. Het kan ook zijn dat de werknemer met autisme in de start van een nieuwe baan moeite heeft met de nieuwe structuren en ongeschreven regels. Heel behulpzaam is extra aandacht te geven bij de start van een nieuwe functie door werkgever en/of met behulp van coaching.
Op tijd aandacht besteden aan wat de werknemers met en zonder autisme van elkaar nodig hebben en elkaar leren begrijpen is heel waardevol. Hierdoor kan men de samenwerking optimaliseren, irritaties en onnodig stress voorkomen.
TIPS voor HR-managers, leidinggevenden en collega’s
- Kom meteen in actie als de samenwerking met je collega met (vermoeden van) autisme niet lekker loopt, om dit te bespreken en aan te pakken. Voorkom dat bij beide partijen irritaties zich opstapelen. Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt om weer tot een goede samenwerking te komen. Zorg dat het niet te laat is.
- Bekijk of coaching voor de werknemer een oplossing is. Of misschien is het anders aansturen van deze werknemer wel de sleutel voor beter functioneren. Wil je een duurzame werkrelatie tot stand brengen en in stand houden, wees dan vanaf het begin alert en kom vroegtijdig in actie.
- Schakel ook specialistische hulp (lees kennis van autisme) in als er geen diagnose bekend is, maar wel een vermoede van autisme aanwezig is. Iedereen heeft zijn/haar ‘eigen’ ‘aardigheden’. Blijf uitgaan van de kwaliteiten en onderzoek ‘wat heeft deze werknemer nodig’ bijvoorbeeld in de communicatie en aanpak om tot een beter functioneren te komen.
- Vermoed je dat iemand ‘anders’ in elkaar zit, spreek hem/haar dan ook ‘anders’ aan (dan dat je gewend bent) om tot goede afspraken te komen. Als je begrijpt hoe iemand denkt, dan kan jij ook meedenken! Als je weet hoe iemand communiceert, dan kan jij jouw communicatie daarop aanpassen. Degene met de meeste flexibiliteit kan de verandering in gang zetten!
Jacqueline van Laar van Schakel Om biedt maatwerk en geeft praktische tips aan werknemers met autisme, werkgevers, HR-managers en collega’s.
Weet je nog niet wat nodig is in jouw organisatie of voor jouw werknemer(s) dan behoort een dagdeel meekijken en gesprekken voeren ook tot de mogelijkheden. Tijdens het bezoek krijg je tips en adviezen om mee verder te gaan. Wil je hierover meer weten, neem contact op.
Samen bekijken we hoe we tot duurzame werkrelaties kunnen komen en deze kunnen behouden.
De trainingen worden op maat gemaakt en afgestemd op de behoeften van de opdrachtgever. Wil je meer weten of een afspraak maken, neem contact op.
Schakel om is er voor:
- de sociaal ondernemers,
- werkgevers, HR-managers, collega’s die naar oplossingen zoeken,
- werknemers met (een vermoeden van) autisme die zich willen ontwikkelen.
Er wordt gewerkt met NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), Oplossingsgericht werken en de Autismecentraalmethodiek.