Complimenteren doe je specifiek! - Schakel om

Complimenteren doe je specifiek!

complimenteren doe je specifiek!

Complimenteren doe je specifiek! Wat gebeurt er als je dat niet doet? Herken je dit? Mensen schrijven je positieve eigenschappen toe waarvan je niet weet dat je ze hebt. “Jij bent altijd zo creatief” “Met jou erbij komen we zeker tot een oplossing” Je weet niet waar men het over heeft of waar ze deze kennis op baseren. Wat je wel weet is dat de lat nu hoog ligt . Men heeft verwachtingen van je. Kan je die wel waarmaken?
Die verwachtingen kunnen verlammend werken. Dat gebeurt ook vaak bij mensen met autisme. De oplossing? Complimenteren doe je specifiek!

“Dat is juist wat ik niet kan”

Een tijdje terug heb ik een gesprek gehad met een student die totaal in de war was. De docenten hadden hem projectleider gemaakt van een projectgroep die dat nodig had.
De docenten hadden hem gezegd dat hij dat kan omdat hij leiderschap vertoont. Op dat moment klapte de student helemaal dicht. Hoe komen deze docenten erbij. Leiderschap dat is nou het laatste waarvan hij vindt dat hij het bezit. Hoe kon hij aan deze verwachtingen voldoen? De stress was nu groot.

Welke betekenis geef jij aan

Ik vroeg hem: “welke betekenis geef jij aan leiderschap?”. En daar hadden we meteen het knelpunt. Volgens hem heb je leiderschap als je overzicht hebt, vooruit kan denken en iedereen kan aansporen te werken en te vertellen wat ze moeten doen.
Je ziet voor hem had de term leiderschap een behoorlijke betekenis.

Planningen

Vooral het overzicht hebben, is voor mijn student bij ieder project een item. Hij maakt planningen en herschrijft de planningen als er iets is gebeurt of juist niet gebeurt. Zijn overzicht wordt gevormd door deze planningen. Ze kosten hem veel tijd en energie. Maar hierdoor houdt hij grip op het project. Door zijn planningen weet hij of de projectgroep nog op schema loopt of niet. Hij is het die de groep mailt om de planning onder de aandacht te brengen. Of hij mailt met vragen of er al over bepaalde zaken is nagedacht.
Hij heeft goede ideeën maar zal ze nooit zonder meer naar voren brengen. Hij wil ze eerst voorzichtig toetsen bij anderen. Dus iemand aansturen iets te doen, was voor hem een brug te ver.

De keuze van de docenten was duidelijk. Deze student houdt planningen in de gaten. Durft de anderen hier over aan te spreken. Deze combinatie was wat projectgroep nodig had. Ze vonden dat ze zijn kwaliteiten zagen en hiermee ook een compliment hadden gemaakt.

Kwaliteiten

De student en ik hebben samen zijn talenten in kaart gebracht. Ja daar kwam natuurlijk zijn talent “planningen maken” in voor. Ook het feit dat hij vragen stelt aan anderen en het waarschuwen als men achter raakt op schema.
Ik vroeg hem als ik hem zou vertellen dat de docenten deze kwaliteiten in hem zien en waarderen, hij dat zou herkennen? Deze kwaliteiten herkende hij allemaal en ja daar zou hij in ieder project mee aan de gang gaan. Aan deze kwaliteiten zou hij gewoon kunnen voldoen.

Wat voor jou bijvoorbeeld Leiderschap, Betrouwbaarheid of Gedrevenheid betekent, wil niet zeggen dat de ander ook de zelfde invulling heeft voor dat begrip.

Complimenteren doe je specifiek door:

•  containerbegrippen te vermijden
•  alle talenten afzonderlijk te benoemen.

Maak je compliment herkenbaar, dan alleen voelt een persoon zich gezien en oprecht gewaardeerd.

Ik ben benieuwd naar je reactie en ervaringen. Geef ze in het veld hieronder weer.

 

Lees ook het blog Geen goede voornemens maar …

Jacqueline

De trainingen worden gegeven door Jacqueline van Laar. Zij is jaren werkzaam geweest als docent/mentor en als coördinator studeren met een functiebeperking aan de Hogeschool Leiden. Ze begeleidt startende werknemers met autisme. Zij adviseert managers en HRM medewerkers waar op te letten bij autisme op de werkvloer.