De toolkit - Schakel om

Studeren en autisme?
Gebruik de toolkit 'Ga in gesprek!'

Wil je een goede start maken met je studie? De toolkit "Ga In Gesprek" kan je hiermee helpen! Deze toolkit helpt je om duidelijk te krijgen wat studeren inhoudt en waar je de studie het beste kunt gaan doen. Universiteiten en hogescholen bieden extra ondersteuning aan voor een ieder die dat nodig heeft. Echter, iedere opleidingsinstituut en/of faculteit geeft zelf invulling aan de wijze en mate van die ondersteuning. Het is van belang dat jij als ouder, maar vooral dat jij als aankomend student je goed informeert over de mogelijkheden van de hogescholen/universiteiten.

Immers de student is de gesprekspartner voor het opleidingsinstituut en niet meer de ouder! Jij als ouder kunt je zoon of dochter wel ondersteunen in dat proces.

Hoe werkt het?

Je gaat met elkaar in gesprek aan de hand van de gesprekskaarten uit de toolkit. Op deze kaarten staan vragen en kleine casussen. Dit zijn voorvallen die tijdens het studeren kunnen voorkomen. Het is de bedoeling dat zowel de aankomende student als de ouder zijn / haar mening geeft. Zo krijg je samen een helder beeld van wat studeren inhoudt. De verkregen inzichten kun je gebruiken voor de oriënterende gesprekken bij hogescholen en universiteiten.

Voor wie is de toolkit bedoeld?

De toolkit is bedoeld voor aankomende studenten met autisme en hun ouders.

Ook begeleiders en decanen kunnen de toolkit gebruiken. 

Wat levert de toolkit je op?

Door de kaarten krijg je inzicht in wat STUDEREN echt inhoudt. De praktische vragen en situaties maken duidelijk waar je mee te maken krijgt! Daarbij worden de volgende dingen duidelijk:

  • Waar de hogeschool of universiteit voor jullie aan moet voldoen?
  • Wat zijn de behoeften en wensen?
  • Welke ondersteuning is eventueel wenselijk?

Extra tips voor het gebruik van de toolkit

Ook tijdens de studie is de toolkit bij uitstek te gebruiken. Hieronder tref je een aantal downloads aan welke je direct toe kunt passen in je huidige studie, begeleiding en gesprekken. Download hierna de voor jou meest toepasselijke versie van deze extra tips.

Wat zeggen anderen over de toolkit 'Ga in Gesprek'?

profile-pic

Het beginnen van een nieuwe opleiding op een nieuwe school is een spannend en leuk avontuur. De basis hiervoor wordt al gelegd bij de keuze voor de opleiding en voor de school waar je denkt je prettig te voelen en waar je jouw opleiding zo goed mogelijk kan volgen. Lees meer >>

Robin , Student HBO Informatica (met Syndroom van Asperger)
profile-pic

Toen ik de kaarten van Jacqueline zag, dacht ik: 'Had ik dit maar gehad toen wij een vervolgopleiding voor onze zoon moesten zoeken.' Nadat we op de middelbare school met veel pijn en moeite (van alle kanten) tot een bevredigende begeleiding waren gekomen, moesten we nu weer helemaal opnieuw beginnen, leek het wel. Lees meer >>

Mariska Eyck , Moeder van een zoon met ASS en ADHD (voorheen: arts/coach voor jongeren met complexe problemen en hun omgeving)
profile-pic

Met veel genoegen en waardering heb ik de toolkit van Jacqueline bekeken. Wat kan hiermee veel onrust, onduidelijkheid en spanning voorkomen worden!
Bij het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding komt veel kijken. Naast de inhoudelijke keuze van een studie, spelen veel andere aspecten een rol of deze volgende stap voor de jonge mens succesvol wordt of een tegenvaller. Lees meer >>

Baudy Wiechers , Grondlegger CONSENT methode, auteur van het boek 'Breng Balans in je Gezin'

Laat ons je mening over de toolkit weten

Formulieren

De onderstaande formulieren horen bij de toolkit. Noteer op de formulieren de inzichten en de vragen die jij belangrijk vindt om te stellen bij de hogescholen en universiteiten.

Formulier 1: In kaart brengen

Te gebruiken bij de gesprekskaarten.

Formulier 2: In mijn kracht

Te gebruiken bij de startkaarten.

Meer Informatie & Bestellen

De Toolkit bestaat uit:

  • ​een handleiding voor ouders
  • een handleiding voor aankomende studenten
  • het formulier “In kaart brengen” (te downloaden bij www.schakelom.nl)
  • 66 gesprekskaarten verdeeld in:
    1. 6 Startkaarten
    2. 20 gesprekskaarten met Thema Planning en Organisatie
    3. 20 gesprekskaarten met Thema Sociale Interactie
    4. 20 gesprekskaarten met Thema Energiemanagement

Met de toolkit:

  • ​krijgen jullie een beter beeld wat studeren inhoudt en welke situaties zich kunnen voordoen.
  • weten jullie voor aanvang van de studie waar jullie terecht kunnen met hulpvragen.
  • krijgen jullie helder welke vragen relevant zijn om te stellen tijdens een oriënterend gesprek bij een hogeschool of universiteit.
  • ontstaan er minder irritaties en frustraties tijdens het oriënterend gesprek omdat helder is wat je zoon of dochter als aankomende student nodig heeft.
  • kunnen jullie goede afspraken maken met kaders voor de studieperiode en nieuwe fase van zelfstandigheid. Dit veroorzaakt minder stress en geeft overzicht.
  • maken jullie samen een goede start met succesvol studeren!

Jullie krijgen inzicht in:

WAAR de hogeschool of universiteit aan moet voldoen.

WAT de behoefte(n) is (zijn) en welke ondersteuning wenselijk is.

HOE eventuele ondersteuning vorm te geven in deze nieuwe fase.

WANNEER eventuele ondersteuning behulpzaam is.

WIE ondersteuning kan/mag geven bij de hogeschool of universiteit of privé.

BESTELFORMULIER