Digitale informatie, een opluchting of een verzuchting? - Schakel om

Digitale informatie, een opluchting of een verzuchting?

digitale informatie

Bij studies wordt alle informatie gegeven via de digitale kanalen. Via e-mail of internet zoals Blackboard, ELO of uSis, allerlei soorten “intranet” van de opleidingsinstituten. Studenten onderling communiceren ook vaak via WhatsApp.


IS deze digitale informatievoorziening een oplossing of gedoe?

Het lijkt zo simpel als alle informatie te vinden is op de elektronische leeromgevingen van de opleidingen. Voor studenten met autisme is dit niet altijd een oplossing maar zij vinden het vaak gedoe. Nu blijkt dat deze groep studenten vaak een hekel heeft aan intranet van hun studie. Hier wordt namelijk veel informatie op verstrekt voor alle studenten van de opleiding. Niet alle informatie is altijd voor hun van belang of voor hun bestemd. Dus je moet ook dingen lezen die niet voor jou bestemd zijn. Of liever gezegd even scannen of het voor jou van belang is. En daar zit vaak het probleem.

More...

Niet alle mensen met autisme scannen even de berichten. Ze lezen alles en wegen af “is het voor mij bedoeld of niet”. Dus een hoop ballast en frustratie als de informatie niet voor hen bedoeld is.

Een groot voordeel

De informatie blijft lange tijd beschikbaar en kan op allerlei momenten teruggezocht worden. Je hebt de gegevens altijd bij de hand. Een ander kan ook nog meelezen. Zo kun je het nog eens bespreken of je alles wel goed begrepen hebt. 

Erwin* kwam er te laat achter dat er een extra vragenuur was ingeroosterd voor een moeilijk examen. Vincent* was voor niets naar school gegaan want hij had niet had gelezen dat de docent ziek was. Hij kwam voor niks en was daar behoorlijk boos over. 

Te laat...

Niet iedere dag wordt de mail gelezen en dat is jammer want daardoor wordt nog wel eens informatie te laat gelezen. Bovendien als je niet dagelijks even naar je mailbox kijkt dan loopt deze erg snel vol. En als je dan de hoeveelheid ongelezen berichten ziet dan krijg je weerzin bij het idee dat je dat allemaal moet gaan bekijken.

Marvin* heeft de eerste collegedag gemist omdat hij de informatie op ELO niet had gelezen.

De studenten die al op de universiteit of op de hogeschool studeren krijgen ook alle informatie over het nieuwe studiejaar via mail en via de mededelingen op het intranet. Ook nu merk ik dat ze niet alles gelezen hebben. Of als er meerdere berichten zijn dat het voor hen onduidelijk wordt.

Door de bomen het bos niet meer zien

Op de middelbare scholen wordt ook gewerkt met intranet (blackboard of andere systemen) Vaak kunnen ouders ook bij deze gegevens en informeren hun kinderen op tijd. Zij waren de extra oren en ogen voor hun zoon of dochter. Helaas gaat het niet meer als je kind gaat studeren. Er staat heel veel informatie op intranet en daar kunnen ouders niet bij. De jongeren moeten zichzelf op de hoogte houden van de informatiestromen. Bovendien is het een vaardigheid die zij ook nodig gaan krijgen bij hun stage en tijdens hun werk.

Hoe vaak gebeurt het jou dat je een overvolle mailbox hebt en je door de bomen het bos niet meer ziet. Van mijn studenten heb ik vaak gehoord dat zij het als een soort oerwoud van informatie zien. Zij zien dan letterlijk niet waar zij moeten beginnen. Informatiebeheer is een vaardigheid die geleerd moet worden en het is goed om daar al mee te beginnen op de middelbare school!

Digitaal communiceren kan je leren

Tips voor ​​​​​ouders

Het is natuurlijk altijd goed om je zoon of dochter te helpen ook met het verwerken van de informatiestromen. Help ze met het leren snel beoordelen of een mail/ een mededeling  voor hen van belang is.  Ga dit traject samen aan al tijdens de middelbare schooltijd.

  • Neem een vast tijdstip op de dag, zodat het in het dagelijkse ritme komt.
  • Laat je zoon of dochter zelf de informatie verwerken (bijvoorbeeld in de agenda zetten).
  • Laat je zoon of dochter zelf de mails beantwoorden. Help hen de juiste woorden vinden voor de beantwoording.

Tips voor docenten

  • Als je mededelingen op de digitale leeromgeving zet, zorg dan dat je heel duidelijk aangeeft in het onderwerp voor welke klas, welk jaargang of welk vak deze mededeling bedoeld is, zodat iedereen snel ziet of hij het moet lezen of niet. Is voor elke student heel handig.
  •  Zorg bij het verzenden van mails dat je goed aangeeft bij ”onderwerp” wat de kern van de boodschap is.  Mails terugzoeken in mailboxen wordt dan makkelijker. 

Een tip voor studenten

Ja soms is studeren gedoe en dat hoort er ook bij. Informatie op tijd lezen en er naar handelen is OOK een onderdeel van studeren! 

  • Zet in je planning een vast moment dat je de informatie van de studie bekijkt en je mails leest. Maak hier een dagelijkse activiteit van.

Lees ook het blog Mail is gedoe!

Jacqueline

De trainingen worden gegeven door Jacqueline van Laar. Zij is jaren werkzaam geweest als docent/mentor en als coördinator studeren met een functiebeperking aan de Hogeschool Leiden. Ze begeleidt startende werknemers met autisme. Zij adviseert managers en HRM medewerkers waar op te letten bij autisme op de werkvloer.