Een Goed Gesprek = Ruimte Geven en Ruimte Nemen - Schakel om

Een Goed Gesprek = Ruimte Geven en Ruimte Nemen

een goed gesprek

Een goed gesprek hoe doe je dat? Afgelopen weken heb ik veel gesprekken gevoerd waar enorm veel emoties aan te pas kwamen. Lastige onderwerpen, verschillende gezichtspunten. De gesprekken gingen bijvoorbeeld over het wel of niet op kamers gaan. Of over het stoppen met een studie en uitkijken naar werkend leren. Of het overstappen van de universiteit naar het hbo. Allemaal gesprekken waar verschillende meningen een rol speelden. Verwachtingen die niet uitkomen en hoe verdrietig is dat. Toch waren het goede gesprekken door ruimte en door veiligheid.

De gesprekken gingen tussen de studenten en hun ouders en ik was vaak intermediair. Een ieder had zo zijn eigen beeld van de situatie. En een ieder had op zijn of haar manier gelijk.

Wat ik zag was dat de ouders vooral uit de zorg en liefde het gesprek in gingen ook al vonden zij het heel lastig om hun zoon of dochter een advies te geven wat ver lag van de eigen wensen en dromen of die van hun kind.

Het loslaten van je kind of het loslaten van dromen kost enorm veel energie en brengt emoties met zich mee. En dat maakt het wel eens lastig om een goede sfeer te bewaren tijdens het gesprek. Om al deze gesprekken op een goede en constructieve manier te voeren heb ik gekozen om gebruik te maken van de C.O.N.S.E.N.T. methode®.

Deze methode is ontwikkeld door Baudy Wiechers en geeft iedereen de ruimte om zijn of haar mening uit te spreken zonder dat men in de rede gevallen wordt. Het geeft iedereen de ruimte om vragen te stellen als zaken nog niet duidelijk zijn zonder dat er meteen een oordeel of een mening geuit wordt. Uiteindelijk ga je het gesprek uit met een afspraak waar iedereen mee kan leven en kan uitvoeren. Het gesprek wordt gevoerd op basis van gelijkwaardigheid.

We zaten op een middag met z’n vieren aan tafel, vader moeder, de student Mart* en ik. Met zijn vader had ik al vaker gesproken maar met zijn moeder nog niet. De vraag was: stoppen met de studie en onderzoeken of werkend leren een betere optie is. Of een andere studie kiezen. Dit was nogal wat want Mart had zijn zinnen gezet op zijn studie en wilde heel graag doorgaan. Zijn ouders hadden zo hun  bedenkingen. Vader werd als eerste uitgenodigd om zijn visie te geven. We hebben een aantal vragen gesteld zodat hij het een en ander kon verduidelijken. We kregen heel helder hoe hij tegen de situatie aankeek. Vervolgens kwam zijn moeder aan het woord. Het was zo verrassend om moeder op deze manier te leren kennen. Zij had een heel andere kijk op de zaak dan haar man. En dat mocht er ook zijn en gehoord worden. Vervolgens kwam Mart aan het woord. Hij had heel goed nagedacht over zijn toekomst ook al vond hij dat erg moeilijk. Hij kwam met een voorstel hoe hij het wilde aanpakken en welke kaders hij wilde stellen. De ouders waren verbaasd over het weloverwogen plan van Mart. Dit hadden ze niet van hem verwacht. Er zijn afspraken gemaakt waar iedereen mee akkoord is gegaan. Iedereen was tevreden met het gesprek. Mart was super blij dat hij de ruimte had gekregen om zijn mening te uiten. Iets wat hij gewoonlijk niet doet omdat het hem moeite kost en hij niet in de gebruikelijke welles – nietes reacties wil komen.

Iedereen aan zet

Het mooie van deze methode is dat iedereen zijn mening mag geven zonder dat je meteen in de rede gevallen wordt met tegenargumenten. Hoe fijn is dat, zeker als je niet makkelijk uit je woorden komt, je alle ruimte krijgt om je ideeën te vertellen. Er wordt gesproken totdat iedereen het genomen besluit kan uitvoeren.een goed gesprek

Het is wel belangrijk dat iedereen eerlijk is in de antwoorden en het verhaal. Als je zegt dat je het ermee eens bent, (consent bent) je de afspraak ook echt omarmt en ernaar gaat handelen, je dat ook echt doet.

Mensen die niet zo verbaal vaardig zijn komen nu ook aan bod. Ook mensen die zich niet zo graag uit willen spreken, zullen nu deelnemen aan het gesprek.

Voor mensen met autisme vind ik dit een mooie manier om te leren zich te uiten. Er wordt ruimte geboden en er wordt geluisterd. Je kunnen uiten is ook heel belangrijk tijdens het studeren. Denk hierbij aan het werken in projectgroepen. Dit is de reden dat ik zo ongelooflijk blij ben met deze methode.

Ruimte, het sleutelwoord  voor een goed gesprek

  • Ruimte, de locatie: zorg dat je elkaar goed kunt horen en zien. Kies een rustige ruimte met weinig afleiding.
  • Ruimte, de tijd: zorg dat je voldoende tijd hebt ingeruimd zodat iedereen aan bod kan komen
  • Ruimte, creëer ruimte in je hoofd, laat oordelen, meningen en adviezen achterwege als je luistert naar de ander dan komt er ruimte voor goede vragen
  • Ruimte geven, geef de ander de tijd om zich te uiten zonder in de rede te vallen
  • Ruimte nemen, geef je eigen visie, neem de ruimte om je te uiten. Neem je plaats in tijdens het gesprek. Iedereen mag gehoord worden.

 

Ben je ook geïnteresseerd in deze manier van communiceren? Lees dan het boek

“Breng Balans in je gezin” van Baudy Wiechers 

of bezoek de website van de C.O.N.S.E.N.T. methode®.

*Mart is niet de echte naam van de student.

Jacqueline

De trainingen worden gegeven door Jacqueline van Laar. Zij is jaren werkzaam geweest als docent/mentor en als coördinator studeren met een functiebeperking aan de Hogeschool Leiden. Ze begeleidt startende werknemers met autisme. Zij adviseert managers en HRM medewerkers waar op te letten bij autisme op de werkvloer.