Stress, wat doet het met ons brein?

Stress, wat doet het met ons brein?
Stress kennen we allemaal. En iedereen ervaart stress situaties anders. Wat voor de een stress oplevert, kan voor een ander een heel gewone situatie zijn. Maar weet je ook dat stress ons brein kan verkleinen?
Mensen met autisme ervaren in het dagelijks leven veel stress en sommigen hebben daardoor ook angsten ontwikkeld.
Wat zijn stressvolle zaken voor mensen met autisme?
- o.a gewijzigde situaties niet begrijpen
- omgeving niet begrijpen
- communicatie niet begrijpen
- verwachtingen van mensen niet kunnen inschatten
- onverwachte zaken die dagelijks op hen afkomen
- perfecte producten willen opleveren
Bovenstaande is een greep uit zaken die een rol spelen als je autisme hebt. En ook hierbij de aantekening dat niet alle punten voor iedereen stress opleveren.
Stress kan ons brein verkleinen
In februari van dit jaar is er een onderzoek gepubliceerd waarin vermeld wordt dat stress je brein doet verkleinen. We hebben het dan over langdurige stress. (onderzoek & studies aan de Universiteit van Berkeley (Californië) en Yale).
Kort gezegd bestaan onze hersenen uit o.a. grijze en witte hersencellen. De grijze hersencellen zijn voor de informatievoorziening en informatie opnemen/leren. Terwijl de witte hersencellen de informatie geleiden, zij zorgen populair gezegd voor het vervoer van de informatie tussen de hersencellen en neuronen.
Versnelde prikkeloverdracht
Volgens Daniela Kaufer (universiteit van Berkeley) wordt door stress de ontwikkeling van grijze hersencellen afgeremd en de ontwikkeling van witte hersencellen juist aangewakkerd. In het gebied waar onze emoties gereguleerd worden, krijgt men bij stress een overvloed aan witte hersencellen. Wat betekent dat er een overactieve informatiestroom op gang komt. Het versnelt de prikkeloverdracht. Dit verstoort dan tussen de hersencellen de communicatie en de timing van de informatie overdracht.
Afname grijze hersencellen
Als stress de ontwikkeling van grijze hersencellen afremt, kan dat invloed hebben op cognitieve en emotionele functies. Denk hierbij aan plannen & organiseren, impuls uitingen, sociaal gedrag. Dit zijn vooral aspecten waar mensen met autisme veelal moeite mee hebben. Heel vervelend als stress dan het meest negatieve invloed heeft op gebieden waar men sowieso al moeite mee heeft. Tevens heeft het invloed op ons geheugen en de manier van aanleren van dingen.
Tips om stress te verminderen
Leven met stress is dus geen pretje en vooral voor mensen met autisme is het enorm zwaar.
Alle redenen om goed voor jezelf te zorgen en er alles aan te doen om zo snel mogelijk je stress te verminderen of te laten verdwijnen. Manage jouw stress dan manage je jouw studie.
Gelukkig bestaan er ook manieren om het brein op peil te houden. Lees verder hoe je dit kunt doen.
Hier een aantal tips voor studenten met autisme om aan stress management te doen. En tips voor docenten om deze groep studenten/leerlingen te ondersteunen.
Bronnen: https://www.demorgen.be/lifestyle/hoe-stress-je-brein-letterlijk-doet-krimpen-b03857ed/
https://news.yale.edu/2012/08/12/yale-team-discovers-how-stress-and-depression-can-shrink-brain