Vakantiestress - Schakel om

Vakantiestress

vakantiestress

Je herkent het wel, vakantiestress.  Alles voor de vakantie nog afmaken, koffers pakken, koelkast leegmaken,zorgen dat je op tijd aankomt en zorgen dat je de juiste mensen hebt geïnformeerd. Nog even stressen en dan helemaal niets! Bij het woord vakantie zie je bij de meeste mensen een glimlach op hun gezicht komen. Even helemaal niets, heerlijk. Of je nu weggaat of thuis blijft, even helemaal niets.

Mensen met autisme kennen ook vakantiestress, maar die bestaat vaak uit andere factoren dan bij de meeste mensen.

Even helemaal niets = vakantiestress

Even helemaal niets, dat klinkt als muziek in de oren. Bij mijn studenten met autisme merk ik ook dat ze uitkijken naar “even helemaal niets”, vooral geen wekker ’s ochtends. Tegelijkertijd is het “helemaal niets” ook meteen een stressfactor voor sommigen. stressHoe richt ik dan mijn dag in? Wat ga ik dan doen? 6 weken “helemaal niets” duren wel heel lang. Geen structuur in die weken en 6 weken op zich zelf aangewezen zijn. Dat is een hele uitdaging. Wat moet je ineens met zoveel vrije tijd? Dit is vakantiestress!

Een aantal van mijn studenten gaat met hun ouders op vakantie. Ze hebben zelf mogen aangeven waar de reis heen gaat. Ook hier weer de stress: hoe zou het zijn, wat voor eten is daar, hoe zien de dagen eruit. Ik ken iemand die zegt; ik ga er niet over nadenken en laat het over me heen komen. Ik heb het vertrouwen dat het goed gaat want voorgaande jaren is het ook goed gegaan. Bovendien ga ik met mijn ouders. Het blijft wel een heel spannende exercitie

Anderen kiezen ervoor om thuis te blijven en verliezen zich in hun hobby’s en/of gamen. Vergeten de tijd, vergeten te eten en vergeten zich te verzorgen. Na 6 weken ontwaken ze uit een roes als de school weer begint omdat een ouder of begeleider hen hier aan herinnert.

Met Rick* maak ik voor iedere vakantie een planning hoe zijn dagen er uit kunnen zien. Hij is zo bang dat hij de grip op zijn dagen en de regelmaat kwijtraakt. Nog banger is hij voor het begin van het nieuwe studiejaar, de stress hoe hij dan het studieritme weer kan oppakken. Maar ook hoe en wanneer krijgt hij de informatie over de start van volgend studiejaar. Hij is bang dat hij relevante informatie mist of vergeet te bekijken.

Nog meer stress bij de vakantiestress.

Help extra stress te reducerenhelp stress te verminderen

Voordat je jouw studenten/leerlingen een fijne vakantie wenst (wat is fijn….) vertel hen duidelijk

  • hoe zij geïnformeerd worden over het nieuwe studiejaar (boekenlijst, roosters, klassenindeling, eerste dag),
  • waar ze deze informatie kunnen vinden,
  • wat er eventueel van hen verwacht wordt,
  • wie zij kunnen mailen tijdens de vakantieperiode,
  • wanneer zij antwoord kunnen verwachten op hun mail tijdens de vakantieperiode.
  • Neem hier gewoon de tijd voor!
  • Laat ze belangrijke data in hun mobiel zetten als reminder!

Het geeft rust voor docenten en studenten.  De student weet waar hij/zij aan toe is. Jij als docent krijgt minder paniekerige mailtjes tijdens jouw vakantie dat er nog NIETS bekend is en hoe dat nu verder moet.

Ik wens iedereen een goede vakantie toe met even helemaal niets.

* Rick is niet zijn eigen naam.

Jacqueline

De trainingen worden gegeven door Jacqueline van Laar. Zij is jaren werkzaam geweest als docent/mentor en als coördinator studeren met een functiebeperking aan de Hogeschool Leiden. Ze begeleidt startende werknemers met autisme. Zij adviseert managers en HRM medewerkers waar op te letten bij autisme op de werkvloer.

Comments are closed